Hoe zorg je voor minder vliegreizen binnen het bedrijf? En hoe motiveer je werknemers om vaker de trein te nemen of online te vergaderen? Waar moet je op letten als je de emissies van zakenvluchten wilt compenseren? De Coalitie Duurzame Zakenreizen publiceert een praktische Kenniswijzer die je als werkgever helpt je zakenreizen te verduurzamen.
Als internationaal actief bedrijf heb je de sleutels in handen om invloed uit te oefenen op de versnelling van duurzame luchtvaart en het verminderen van CO2-emissies. In 2020 hebben bedrijven zich succesvol aangepast aan een nieuwe manier van werken. Het gemak waarmee veel medewerkers en klanten zich aanpasten aan het thuis zijn en minder vliegen, onthulde dat die lang gekoesterde ideeën over de noodzaak om te vliegen voor het werk niet langer standhouden. Om de CO2-uitstoot van uw bedrijf te verminderen, is het zowel noodzakelijk als mogelijk om het vlieggedrag van werknemers en werkgevers aan te passen.
Een video call, de trein of toch vliegen?
Tot de coronacrisis van 2020 was de zakelijke reiziger sterk gericht op vliegen. De crisis dwong bedrijven te zoeken naar andere mogelijkheden om het internationaal zakendoen draaiende te houden. Bedrijven investeren nu meer in digitale communicatie, maken nieuwe afspraken met zakenrelaties over ontmoetingen en passen hun reisbeleid hierop aan. Tegelijk kijken werknemers veel positiever dan vóór de crisis naar virtueel communiceren en minder vliegen, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos. Ook nu onze bewegingsvrijheid (grotendeels) terug is, vliegt drie op vijf zakenreizigers minder dan voor de pandemie. Bijna een kwart van de zakenreizigers geeft zelfs aan helemaal niet te vliegen, slechts 10% zegt nu vaker het vliegtuig in te stappen. Volop kansen dus voor effectief internationaal werken, met een veel kleinere impact op milieu, klimaat en mens.
Concrete tips
Om die trend te vergemakkelijken, ontwikkelde de nieuwe coalitie Duurzame Zakenreizen een Kenniswijzer. Deze kwam tot stand via getuigenissen, enquêtes, interviews en discussies met een selectie koplopers.
In deze kenniswijzer reiken we diverse mogelijkheden aan om het reisbeleid van je organisatie te verduurzamen. Naast informatie over de voordelen vind je een concreet stappenplan voor een verantwoord vliegbeleid. De maatregelen zijn terug te brengen naar drie categorieën: avoid transport, stimulate alternatives for air travel and reduce the impact of unavoidable transport. Per stap gaat dit document dieper in op wat een organisatie kan doen, wat er al gebeurt en brengt het een paar getuigenissen ter inspiratie. Een vierde component is gedrag, want maatregelen zijn alleen succesvol als ze effectief worden gevolgd
Voorlopig zal vliegen niet snel schoner en stiller worden. Daarvoor gaan technologische innovaties in de luchtvaartsector te traag. De meest effectieve manier om het reisbeleid te verduurzamen, is dus door minder te vliegen. Bepaal bijvoorbeeld bij welke voorwaarden de trein verplicht is (op basis van reisafstand, reistijd en/of verschil in reistijd met vliegen). Bepaal ook hoe je met uitzonderingen omgaat. Vergroot het draagvlak door duidelijk te communiceren wat het verschil is in deur-tot-deur reistijd en CO2-emissie van trein, auto en vliegen. Faciliteer het werken op afstand met voldoende grote virtual meeting rooms.
Vliegen kan niet altijd vermeden worden. Maar als je dan toch moet vliegen, doe dat dan zo duurzaam mogelijk. Vlieg steeds in economy class en stel richtlijnen op rond uitzonderingen (bv. op basis van reistijd). Een directe vlucht is ook minder belastend dan een tussenstop: landen en opstijgen veroorzaken de meeste uitstoot en veel overlast voor omwonenden.
Als je je vliegemissies tot een minimum hebt gereduceerd, kun je de nog overgebleven emissies ‘vergroenen’ door bv. een deelname aan een (bio)fuelprogramma, een compensatie of een CO2-prijs invoeren voor vliegreizen (richtprijs: €100/ton).
Coalitie Duurzame Zakenreizen
Om duurzaam reizen naar een hoger niveau te tillen, richt Bond Beter Leefmilieu samen met Canopea, The Shift en Climate Neutral Group, de Coalitie Duurzame Zakenreizen op. Via de coalitie maken de bedrijven deel uit van een rijk netwerk en blijven ze steeds op de hoogte van inspirerende praktijken, nieuwe inzichten en voorbeelden uit het buitenland.
Stap mee in een coalitie van voorlopers en maak met jouw organisatie de omslag. De Coalitie Duurzame Zakenreizen helpt jouw bedrijf om een positieve impact te maken.